Hoe werkt Apple CarPlay en wat kun je ermee?

Apple CarPlay is een iOS feature van Apple die het mogelijk maakt om iOS te gebruiken in de auto. De functie is standaard aanwezig op de iPhone 5 of nieuwer. Om CarPlay te kunnen gebruiken moet je beschikken over een auto met CarPlay ondersteuning.

Wat is CarPlay?

CarPlay is een optie die standaard aanwezig is in iOS en te gebruiken in combinatie met auto-entertainmentsystemen die dit ondersteunen. Met behulp van de CarPlay systemen van Alpine en Pioneer kun je CarPlay integreren in iedere auto.

Om CarPlay te kunnen gebruiken moet je de iPhone koppelen met een USB-Lightning kabel of draadloos via Bluetooth aan het entertainmentsysteem van je auto via Instellingen ▸ Algemeen ▸ Carplay. Deze registreert onmiddellijk je iPhone en CarPlay wordt gestart. Vanaf dat moment kun je navigeren, bellen, muziek luisteren, berichten versturen en ontvangen vanuit je auto. De functie maakt gebruik van de ingebouwde microfoon, speakers, knoppen van je auto en is volledig geïntegreerd.

CarPlay navigatie

De belangrijkste functie is uiteraard navigeren, de Kaarten applicatie is volledig geïntegreerd in CarPlay en erg eenvoudig te gebruiken. Open de Kaarten applicatie en je ziet onmiddelijk waar je bent. Via het vergrootglas kun je een locatie zoeken. Ben je aan het rijden dan vraagt Siri waar je naar toe wilt, sta je nog stil heb je de mogelijkheid om via het toetsenbord een locatie in te geven. Uiteraard kun je ook gewoon kiezen tussen je recente bestemmingen of contacten.

Vertrouwde interface

CarPlay ziet er bijzonder goed en strak uit, eenvoudig en duidelijk zoals iOS. Open je bijvoorbeeld de Telefoon applicatie dan kun je jouw favorieten contacten bekijken, maar ook de recente oproepen, alle contacten, je voicemail of gewoon de toetsen raadplegen om een nummer te bellen. Alles voelt vertrouwd omdat de indeling vrijwel hetzelfde is als onder iOS.

Muziek en Apple Music kun je afspelen via de muziek applicatie op je iPhone en zelfs via Spotify. Het afspelen van muziek ziet er erg gelikt uit, grote mediatoetsen en de albumcover siert het scherm. Via de kleine thuisknop (home-button) keer je terug naar het beginscherm, net zoals in iOS.

CarPlay applicaties

App ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om hun applicatie ook beschikbaar te stellen voor gebruik in de auto. Zo kun je Spotify, TuneIn en vele andere applicaties gebruiken. Zodra de applicatie is geïnstalleerd op je iPhone kun je hem ook raadplegen in de auto. Op dit moment zijn er vooral Muziek applicatie beschikbaar voor CarPlay, dat komt omdat Apple maar vijf soorten CarPlay-apps toestaat: audio-, berichten-, voip- en autofabrikanten- en navigatie-apps.

apple carplay logo
autoradio met apple carplay
carplay-navigatie

Toestellen met Apple Carplay:

MENU